Kira ve Mevzuat
Nisan 2026 Kira Artış Oranı Belli Oldu: TEFE-TÜFE Konut ve İş Yeri Kira Zammı Hesaplama
Nisan 2026 kira artış oranı TÜİK verileriyle %32,82 olarak açıklandı. Konut ve iş yeri için yasal tavan kira zammı oranı ne kadar? Örnek kira hesaplama tablosu ve merak edilenler burada!
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon verilerini duyurmasıyla birlikte Nisan 2026 kira artış oranı resmiyet kazandı. Kira sözleşmesi Nisan ayında yenilenecek olan hem ev sahipleri hem de kiracılar için yasal tavan zam oranı 12 aylık TÜFE ortalaması baz alınarak belirlendi.
İşte Nisan 2026 döneminde konut ve çatılı iş yerlerine uygulanabilecek resmi kira zam oranı, örnek hesaplama tablosu ve yasal haklar.
## Nisan 2026 Kira Artış Oranı Ne Kadar Oldu?
Türk Borçlar Kanunu’nun (TBK) 344. maddesi uyarınca kira artışlarında baz alınan yasal üst sınır, TÜFE’nin 12 aylık ortalamalarıdır.
* **Nisan 2026 Yasal Kira Artış Tavan Oranı:** %32,82 * **Geçerlilik Alanı:** Konut ve İş Yeri kira sözleşmeleri * **Uygulama Şekli:** Bu oran mülk sahibinin yapabileceği en yüksek zam sınırıdır; taraflar karşılıklı anlaşarak bu oranın altında bir zam kararlaştırabilir.
## Nisan 2026 Kira Artışı Nasıl Hesaplanır?
Kira artışını hesaplamak için mevcut kira bedelini yasal oran olan %32,82 ile çarparak mevcut kiranıza eklemeniz yeterlidir.
Yeni Kira Bedeli = Mevcut Kira + (Mevcut Kira × 32,82 / 100)
## Nisan 2026 Örnek Kira Zammı Hesaplama Tablosu
* **10.000 TL Kira Bedeli:** Zam Tutarı: 3.282 TL | Yeni Kira: 13.282 TL * **15.000 TL Kira Bedeli:** Zam Tutarı: 4.923 TL | Yeni Kira: 19.923 TL * **20.000 TL Kira Bedeli:** Zam Tutarı: 6.564 TL | Yeni Kira: 26.564 TL * **25.000 TL Kira Bedeli:** Zam Tutarı: 8.205 TL | Yeni Kira: 33.205 TL * **30.000 TL Kira Bedeli:** Zam Tutarı: 9.846 TL | Yeni Kira: 39.846 TL * **50.000 TL Kira Bedeli:** Zam Tutarı: 16.410 TL | Yeni Kira: 66.410 TL
## Kira Artışında Bilinmesi Gereken Yasal Haklar ve Kurallar
* **Ev sahibi %32,82'nin üzerinde zam talep edebilir mi?** Hayır. Türk Borçlar Kanunu Madde 344 gereğince TÜFE 12 aylık ortalamasını aşan zam talepleri hukuken geçersizdir. Kiracı, yasal sınır üzerinden zam yaparak kirasını bankadan ödediği sürece temerrüde düşmez ve tahliye edilemez. * **Sözleşmede daha yüksek bir oran yazıyorsa ne olur?** Sözleşmede "Her yıl %50 zam yapılır" veya "ÜFE oranında artış uygulanır" gibi maddeler bulunsa dahi, kanunun emredici hükmü gereği tüketici aleyhine olan kısım geçersiz sayılır ve tavan olarak yine %32,82 uygulanır. * **5 Yıl Kuralı (Kira Tespit Davası):** Kira sözleşmesinin başlangıcından itibaren 5 yıl tamamlanmışsa, mülk sahibi yasal TÜFE sınırına bağlı kalmaksızın bölgedeki emsal kira bedellerine göre artış talebiyle Kira Tespit Davası açabilir. Bu davayı açmadan önce arabuluculuk sürecinin işletilmesi zorunludur.
Etiketler
Gayrimenkulünüzü satmak veya kiraya vermek mi istiyorsunuz?
Gayrimenkulümü Sat / Kirala