Kira ve Mevzuat
Haziran 2026 Kira Artış Oranı Belli Oldu: TEFE-TÜFE Konut ve İş Yeri Kira Zammı Hesaplama
Haziran 2026 kira artış oranı TÜİK verileriyle %32,24 olarak açıklandı. Konut ve iş yeri için yasal tavan kira zammı oranı ne kadar? Örnek kira hesaplama tablosu ve merak edilenler burada!
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon verilerini duyurmasıyla birlikte Haziran 2026 kira artış oranı resmiyet kazandı. Kira sözleşmesi Haziran ayında yenilenecek olan hem ev sahipleri hem de kiracılar için yasal tavan zam oranı 12 aylık TÜFE ortalaması baz alınarak belirlendi.
İşte Haziran 2026 döneminde konut ve çatılı iş yerlerine uygulanabilecek resmi kira zam oranı, örnek hesaplama tablosu ve yasal haklar.
## Haziran 2026 Kira Artış Oranı Ne Kadar Oldu?
Türk Borçlar Kanunu’nun (TBK) 344. maddesi uyarınca kira artışlarında baz alınan yasal üst sınır, TÜFE’nin 12 aylık ortalamalarıdır.
* **Haziran 2026 Yasal Kira Artış Tavan Oranı:** %32,24 * **Geçerlilik Alanı:** Konut ve İş Yeri kira sözleşmeleri * **Uygulama Şekli:** Bu oran mülk sahibinin yapabileceği en yüksek zam sınırıdır; taraflar karşılıklı anlaşarak bu oranın altında bir zam kararlaştırabilir.
## Haziran 2026 Kira Artışı Nasıl Hesaplanır?
Kira artışını hesaplamak için mevcut kira bedelini yasal oran olan %32,24 ile çarparak mevcut kiranıza eklemeniz yeterlidir.
Yeni Kira Bedeli = Mevcut Kira + (Mevcut Kira × 32,24 / 100)
## Haziran 2026 Örnek Kira Zammı Hesaplama Tablosu
* **10.000 TL Kira Bedeli:** Zam Tutarı: 3.224 TL | Yeni Kira: 13.224 TL * **15.000 TL Kira Bedeli:** Zam Tutarı: 4.836 TL | Yeni Kira: 19.836 TL * **20.000 TL Kira Bedeli:** Zam Tutarı: 6.448 TL | Yeni Kira: 26.448 TL * **25.000 TL Kira Bedeli:** Zam Tutarı: 8.060 TL | Yeni Kira: 33.060 TL * **30.000 TL Kira Bedeli:** Zam Tutarı: 9.672 TL | Yeni Kira: 39.672 TL * **50.000 TL Kira Bedeli:** Zam Tutarı: 16.120 TL | Yeni Kira: 66.120 TL
## Kira Artışında Bilinmesi Gereken Yasal Haklar ve Kurallar
* **Ev sahibi %32,24'ün üzerinde zam talep edebilir mi?** Hayır. Türk Borçlar Kanunu Madde 344 gereğince TÜFE 12 aylık ortalamasını aşan zam talepleri hukuken geçersizdir. Kiracı, yasal sınır üzerinden zam yaparak kirasını bankadan ödediği sürece temerrüde düşmez ve tahliye edilemez. * **Sözleşmede daha yüksek bir oran yazıyorsa ne olur?** Sözleşmede "Her yıl %50 zam yapılır" veya "ÜFE oranında artış uygulanır" gibi maddeler bulunsa dahi, kanunun emredici hükmü gereği tüketici aleyhine olan kısım geçersiz sayılır ve tavan olarak yine %32,24 uygulanır. * **5 Yıl Kuralı (Kira Tespit Davası):** Kira sözleşmesinin başlangıcından itibaren 5 yıl tamamlanmışsa, mülk sahibi yasal TÜFE sınırına bağlı kalmaksızın bölgedeki emsal kira bedellerine göre artış talebiyle Kira Tespit Davası açabilir. Bu davayı açmadan önce arabuluculuk sürecinin işletilmesi zorunludur.
Etiketler
Gayrimenkulünüzü satmak veya kiraya vermek mi istiyorsunuz?
Gayrimenkulümü Sat / Kirala